Usk-a

Načelnik Galijašević zbog Ramazana poslao Gradsko vijeće Bihaća na godišnji odmor

E-mail Ispis PDF

Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća je zbog mjeseca Ramazana obustavio rad Gradskog vijeća u tom gradu, iako Poslovnik o radu nalaže da se sjednice moraju mjesečno održavati. Pojedini vijećnici su tražili i održavanje tematske sjednice u vezi sa pitanjem nezaposlenosti, ali i taj zahtijev je odbijen.


Zahtjev za tematskom sjednicom na kojoj bi se raspravljalo o problemu nezaposlenosti, glatko je odbijen. Inicijativu su podnijeli vijećnici u Gradskom vijeću Bihać, Mirsad Selmanović (SDU) i  Nijaz Čaušević (SDA), ali Galijašević je odbio zahtjev, uz obrazloženje da vijećnici nisu spremni da održe sjednicu zbog mjeseca Ramazana. Tako da je tražio da se tokom mjeseca Ramazana sjednice uopšte ne ne održavaju, uključujući predloženu tematsku sjednicu.

Sve ovo je, kako je vidljivo iz dopisa, „opravdano“ za načelnika Galijaševića. Dakle, ukinute su i tematske i redovne sjednice vijeća, iako poslovnik o radu Gradskog vijeća nalaže predsjedniku vijeća i njegovim zamjenicima da održe bar jednu sjednicu mjesečno, a prema potrebi sjednica može biti i više. Također, postavlja se i pitanje paušalne naknade za mjesec juni i dio jula, ukoliko se ni jedna sjednica ne održi.

Iz Poslovnika Gradskog vijeća Bihać:

Član 72.

(1) Redovne sjednice održavaju se najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće, radi raspravljanja i odlučivanja o pitanjima nadležnosti Vijeća.

Zbog svega smo kontaktirali predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać, Romana Jurića.

"Kao predsjedavajući Gradskoga vijeća Bihać dobio sam dopis načelnika Emdžada Galijaševića , u kojem je izrazio, jasno stavio do znanja, namjeru da se sjednice Gradskog vijeća ne održavaju za vrijeme mjeseca Ramazana i ja sam u tom smislu sazvao kolegij Gradskoga vijeća za utorak (14.6) za četrnaest sati. Na ovoj sjednici ćemo iznijeti svoj stav. Dopis koji sam upravo dobio je sigurno kulminacija svih događanja u protekle četiri godine, takoreći vrh ledenog brijega." 

 

Smatra da je Galijašević prekršio Poslovnik i Statut grada te da bi načelnik najviše volio da vijeće ni ne postoji, kako bi mogao u jednoj funkciji spojiti i izvršnu i zakonodavnu vlast. 

"Kroz ove četiri godine, svjedoci smo jednog nedopustivog odnosa gradonačelnika Bihaća i smatram da će kolegij zauzeti stav te da ćemo se kao kolegij i oglasiti. Ja mogu iznijeti svoje mišljenje u vezi sa ovim pitanjem. Kao predsjedavajući vijeća smatram da gradonačelnik Bihaća jednostavno omalovažava Gradsko vijeće, odnosi se ignorantski prema istom i ne poštuje Poslovnik i Statut, a Gradsko vijeće če isključivo raditi prema Poslovniku, Statutu i zakonima. Dakle, Statut i Poslovnik Grada Bihaća su jasno propisali kada se održavaju sjednice, na koji način se one sazivaju, kako radi kolegij Gradskoga vijeća, a izvršna vlast i Emdžad Galijašević kao nositelj izvršne vlasti je dužan pridržavati se programa rada Gradskog vijeća i prilagoditi svoje aktivnosti programu koje je vijeće usvojilo. U tom smislu, očekujem da ćemo u utorak i zauzeti taj stav. Osobno misim da Galijašević, Gradsko vijeće smatra nevažnim, nebitnim, mislim da je ono za njega suvišno. Neki kažu da bi on najviše volio da Gradsko vijeće ni ne postoji i da bi volio on u jednoj osobi (funkciji) spoji i izvršnu i zakonodavnu vlast, ali poznavajući te odnose, mislim da on čak ni time ne bi bio sretan. Možda bi mu falila i nekakva nadležnost nad sudskom vlašću. To je krajnje nekoretno. Cjelokupan dopis smatram nekorektnim, neopravdanim i mislim da se on na neki način pokriva i krije se iza istinskih vjerskih osjećaja ljudi koji poštuju Ramazan, tako da smatram da je u tom polikantskom smislu i upućen taj dopis."

 

Rekao je i da izabrani gradonačelnik već četiri godine ne radi svoj posao te da Smail Toromanović vodi grad u njegovo ime, odnosno da je on tzv. operativni gradonačelnik Bihaća. 

"Ignorantski odnos je najbolje pokazao na način da u ove četiri godine proteklog mandata nije niti jednom došao na kolegij Gradskog vijeća, a član je kolegija. On je uvijek to radio preko posrednika. Taj posrednik je gospodin Smail Toromanović i to je tzv. operativni gradonačelnik Bihaća. Nemam ništa lično protiv gospodina Toromanovića, ali ipak moramo uvažavati činjenicu da je on stanovnik Cazina, da on nije građanin Bihaća i da svaki dan iz Cazina putuje na svoje radno mjesto i vodi grad Bihać u ime gradonačelnika Bihaća, Emdžada Galijaševića. Mislim da građani Bihaća to ne zaslužuju."

Kolegij će u utorak iznijeti svoj stav, a najavili su i da će, kako kažu, u skladu sa zakonom poduzeti sve mjere koje su im na raspolaganju. Nadležne institucije će tada odlučiti da li će Emdžad Galijašević zbog ovakve odluke biti sankcionisan.

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

 

 Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine