Usk-a

Ili kupite ili iselite: Donirani šehidski stanovi na prodaju!?

E-mail Ispis PDF

Pismo jednog od građana Bihaća koji je želio ostati anoniman. O čemu se radi i čega se to boje šehidske porodice iz Bihaća objašnjeno je u samom sadržaju istog, pa Vam ga prenosimo u cjelosti:

“Poštovani čitaoče,

Nisam imao strpljenja a da Vam ne ispričam situaciju napaćenih sugrađana, stanara u zgradama D-1 i D-2, Ozimice 2, Blok 11. Te zgrade nazivaju šehidskim, i u njima žive porodice šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisani borci te socijalni slučajevi odnosno porodice civilnih žrtava rata. U tim zgradama žive punih 10 godina, zato što im je nekad davno obećano da će im to biti stalno utočište i da se ne trebaju brinuti za sigurnost sebe i svoje djece. Nakon 10 godina boravka, zadnja 2 dana stanari strepe za tu istu sigurnost i obećano utočište, da li će ga imati i za 30 dana.

Naime, zgradu je napravila Švicarska vlada s ciljem da u njoj žive porodice koje nisu u mogućnosti da same sebi izgrade dom. Rušenje tog doma počelo je u februaru, prošle godine dostavom kupoprodajnog ugovora za te iste stanove, drugim riječima, kupoprodaje nečeg što je donirano. „Donacija“ na prodaju.

Jadni i napaćeni ljudi, ne znaju više kome da se obrate, pa se obraćaju Tebi čitaoče, ako ne znaš rješenje možda imaš savjet, kako će ti ljudi preživjeti ovih kobnih 30 dana koji su im dati kao rok za uplatu ili iseljenje? I još jedno pitanje, za šta poginuše njihovi očevi, braća i sinovi, za šta su im majke ranjavane, za šta su ta djeca odrasla bez jednog ili oba roditelja, za šta da dočekaju i slave ovaj 25.novembar ? I koliko još života trebaju izgubiti, da bi ih neko ozbiljno shvatio ili barem na neki način pomogao a sve što trenutno traže je zasluženi krov nad glavom, i topao dom.”

Da li će stvarno doći do ovog neljudskog poteza i ostavljanja ovih porodica bez krova nad glavom, ili će vlasti uspjeti da riješe ovaj problem, ostaje nam da vidimo kroz narednih 30 dana.

biscani.net

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

 

 Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: ++387 61 621 407.

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine