Usk-a

Obilježena 22.godišnjica slamanja “Februarske ofanzive”

E-mail Ispis PDF

Bihać, 06.02.2016. godine-  U organizaciji Udruženja Hasin vrh i podršku gradske uprave Bihaća, Vlade USK-a i Općine Cazin danas je na lokalitetu Nuglovi u bihaćkom naselju Spahići, kod čuvenog Hasinog vrha, održana osmi put tradicionalna manifestacija, kojom se bivši pripadnici 5. korpusa Armije R BiH prisjećaju slamanja neprijateljske "februarske ofanzive" ratne 1994. godine.  Ovogodišnjem obilježavanju prisustvovalo je preko hiljadu posjetilaca, nekadašnjuih direktnih aktera bitke, ali i veliki broj mladi koji su od ratnih komadanata mogli čuti sve šta se je dešavalo tokom bitke ratne 1994.godine.

U svojim obraćanjima ratni komadanti Hamdo Delalić, Hamdija Abdić, Mirsad Selmanović, Esad Bašagić, Amir Avdić i Agan Elkasović istakli su da je nadljudskim naporima pripadnika 5. korpusa ARBiH i policije osujećen  plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u Kostelima.

O aktuelnom društvenom stanju 22.godine nakon jedne od najvažniji bitaka za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata govorili su u ime grada Bihaća, Vlade USK-a i Općine Cazin, Smail Toromanović, Izudin Saračević i Jusuf Bajrektarević. Istakli su da na obilježavanjima bitaka herojskog 5.korpusa Armije R BiH treba biti što više mladih, kako bi se ponosna i časna borba Armije BiH prenosila na slijedeeć generacije .

„Također, treba nam i dostojan spomenik na kojem će porodice šehida i poginulih boraca proučiti Fatihu i ono što možemo sa ovog mjesta reći da će sve procedure oko dodijele zemljišta za  spomen park Hasin vrh biti uskoro okončane i da ćemo krenuti u realizaciju projekta za kojeg je gradska uprava Bihaća već izdala urbanističku saglasnost“-kazao je u ime gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića njegov savjetnik Smail Toromanović.

IZVOR: KABINET GRADONAČELNIKA

Comments ()
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Kontakt

 

 

 Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine