Vijesti Bužim

SVEČANOM SJEDNICOM I AKADEMIJOM OBILJEŽEN 20. FEBRUAR DAN OPĆINE BUŽIM

E-mail Ispis PDF

Svaka općina ima datume koji predstavljaju prelomne tačke u historiji koji su odredili njenu daljnju sudbinu. Za općinu Bužim je jedan od tih datuma 20. februar. Toga dana, prije 22 godine dobili smo ponovni status općinske uprave. Tim povodom danas je u Velikoj sali JU” Centra za kulturu, sport i informisanje” održana Svečana akademija i Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom 20. februara Dana općine Bužim.

Samo obilježavanje 22. rođendana Općine Bužim otpočelo je svečanim prijemom u sali Općine Bužim, nakon kojeg je delegacija obišla Turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Viteške bužimske brigade, gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha, a  nakon toga delegacija je posjetila i Muzej sobu 505. Vbbr.

Svečanu akademiju i Svečanu sjednicu Općinskog vijeća uveličali su zastupnici državnog parlamenta, kantonalni zastupnici, vijećnici u općinskom vijeću, gradonačelnik grada Bihaća, načelnici općina Visoko, Bos. Petrovac, Stari Grad, Kalesija, Cazin, Kočevje iz R. Slovenije te ostale mnogobrojne zvanice ali i  predstavnici kulturnog, sportskog, vjerskog života i mnogobrojni građani.

Na samom početku Svečane akademije i Svečane sjednice Općinskog vijeća prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Safet Ljubijankić, a kasnije se prisutnima obratio Općinski načelnik Zikrija Duraković.

“Kroz historiju Bužimljani su nekoliko puta gubili status općine iz političkih razloga i političkog  nejedinstva naših predstavnika u tadašnjim strukturama vlasti. Ovom prilikom želim pozvati sve odgovorne osobe na svim funkcijama, koji su izabrani ili imenovani ispred naše lokalne zajednice, da zajednički sa Općinskim načelnikom i Općinskim vijećem usaglašavamo djelovanje prema višim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili razvoj naše općine i povratili jedinstvo koje nas je oduvijek krasilo.

Ovom prilikom želim se zahvaliti svim općinskim vijećnicima predsjedavajućim OV i  općinskim načelnicima na onome šta su učinili na razvoju i unapređenju naše lokalne zajednice. Zahvalnost želim iskazati našim građanima, predstavnicima privatnog sektora, predstavnicima nevladinog sektora, kulturnim, sportskim i prosvjetnim radnicima  koji su svojim aktivnostima pomogli razvoju i unapređenju naše općine “ kazao je između ostalog predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.

“Prije dvadeset i dvije godine udareni su temelji današnje Općine Bužim. Bitno je istaći da nam taj status niko nije poklonio nego je on rezultat herojske borbe boraca i stariješina 505. Viteške bužimske brigade što nikada nesmijemo zaboraviti.

Siguran sam da se do sada nikada nije desilo da premijer USK nedođe na ovu svečanost ili da nije u slučaju spriječenosti poslao svoga izaslanika kao što je danas slučaj. Ovakve i slične stvatri su nedopustive. Zato je na nama da ovdje u Bužimu izgradimo što veći stepen našeg jedinstva radi koncentracije pozitivne energije usmjerene na ekonomski rast i razvoj. S toga ću nastojati kao i do sada biti načelnik sviju Bužimljana i onih u domovini ali i onih koji žive izvan naših granica. Moj cilj jeste da budem osoba koja će povezivati  i usmjeravati na zajedništvo” kazao je između ostalog Općinski načelnik Zikrija Duraković.

Najveća općinska priznanja i nagrade pripale su najzaslužnijim, za značajan doprinos u razvoju općine Bužim u raznim oblastima društvenog života i rada dodjeljena je nagrada „20. FEBRUAR“ firmi doo “AMIR” Bužim za doprinos, rezultate rada, nova zapošljavanja, proširenje privredne djelatnosti i donator u brojnim kulturnim, vjerskim i humanim aktivnostima na prostoru Općine Bužim.

Firma doo „AMIR“ već duži niz godina posluje na području općine Bužim, zapošljava 10 radnika i trenutno je u velikoj investiciji izgradnje novog poslovnog objekta sa 4600 m2, gdje u skorijoj budućnosti planira pokretanje proizvodnje namještaja i otvaranje novih radnih mjesta. Firma redovno izmiruje sve obaveze prema radnicima, te uredno plaća sve obaveze prema općini, kantonu, entitetu i državi.

Zahvalnicu Općinskog načelnika dobili su učenici generacije: Kudelić Sumeja, Veladžić Alija, Šahinović Edin, Jusić Ilvana i Duraković Amar.

Javno priznanje, zahvalnicu Općinskog vijeća ove godine su dobili: Kolektiv OŠ “Čavnik”, Ismet Erdić, dr. Rifet Šahinović, Haris Suljadžić, Zuhdija Ičanović, Behar bend, Omer Bajrić, Omer Porić, Vahid Alešević i Hajro Vojić.

Ovogodišnji dobitnici plaketa su: dr.Irfan Ljubijankić (posthumno),  Turska agencija TIK-A,  Vahid Alešević,  Jasmin Veladžić i  Fikret Hajrudinović.

Pristutnim su se obratili i uputili čestitke načelnica Općine Visoko Amra Babić, načelnik Općine Kočevje Vladimir Prebilič, gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić.

“Iz izlaganja koje sam čuo od svojih predhodnika mogu reći da se i naša općina prije 7 godina nalazila u istom položaju. Nismo imali podršku od Ljubljane i viših nivoa vlasti. Zatekao sam veliki deficit, nezaposlenost, neuređen sistem itd. Ali sada nakon mukotrpnog i ustrajnog rada uspjeli smo smanjiti nezaposlenost i povećati budžet za 250% i riješiti mnoge probleme. I vama predstoji težak put ali znajte da na tom putu imate iskrene prijatelje, nas iz Kočevja” kazao je Vladimir Prebilič.

U kulturno-zabavnom programu učešće su uzeli Ženski gradski hor, i učenici Osnovne muzičke škole.

ckbuzim.ba

Comments ()
Ažurirano ( Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 20:15 )
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com. ili buzimljani@buzimljani.ba

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine