GAZIJE PRESS KONFERENCIJA

E-mail Ispis PDF

 

Danas, 11.05.2013. godine, sa početkom u 11:00 sati u Domu Kulture u Bužimu održana je press konferencija udruženja hor duhovne muzike „Gazija“ iz Bužima, a u vezi sa skorim početkom snimanja video spota, kulturno - turističke video raglednice općine Bužim.

O detaljima ovog projekta govorili su Vahidin Veladžić, predsjednik udruženja, Emin Grošić tekstopisac, Sulejman Muratović – vođa autorskog tima iz Tuzle koji će biti angažiran za snimanje spota, te ispred generalnog sponzora Općine Bužim načelnik  g. Agan Bunić.

Uvodničar je bio Sead Emrić, referent za kulturu općine Bužim.

Vahidin Veladžić, predsjednik udruženja hor „Gazija“ je izlagao detalje projekta koji je podijeljen u dvije faze:

Prva je snimanje spota na lokacijama općine Bužim, najmodernijom tehnikom, i vrhunskim timom ljudi. Tako bi na spotu trebala biti prikazana stara drvena džamija, stari grad Bužim, stara bosanska kuća a spot bi trebao prikazati pored gazija i jednu tradicionalnu bužimsku porodicu u jednom danu u ramazanu.

Drugom fazom je predviđen veliki koncert 29.juna 2013. Na stadionu NK Vitez u Bužimu, na koju se posebno osvrnuo u izlaganju. Koncert bi trebao biti najvećih razmjera koji je hor gazija organizirao, i po mnogo čemu najkvalitetniji. Učesnici dosad poznati su : Zeid Šoto – poznati izvođač duhovne muzike u BiH i Turskoj, Dina Bogućanin i hor Isa-beg iz Novog pazara, Armin Hodžić iz Sarajeva – jedan od najpoznatijih harmonikaša, muzičar, tonac, i kao prava ekskluziva na rodost svih ljubitelja muzike ovog žanra Eldin Huseinbegović jedan od najpopularnijih pjevača pop scene u BiH i šire. Dogovori što se tiče još nekih učesnika su u toku i biće ih još. Na kraju izlaganja predsjednik gazija se zahvalio generalnom sponzoru – općini Bužim, srebrenim sponzorima: Pleska doo, Walmart company doo, Trgozad ozz i Kov-grad doo Bužim, kao i prijateljima gazija:

Histrion cafe, Frizerski salon Čaršija, Beton doo, Pizzeria Urban, Auto-kontakt doo, Zlatarna „Fatima“, Englomerc doo, Jabuka szd, Amir doo, Poljo sementi, Otpad bužim, Autoelektrika Mersilio, Automehanika Zulfo, Abi comerc, rbk Senad Krupić i Udruženje žena Izvor.

Drugi se medijima i prisutnima obratio Emin Grošić, koji je govorio o sufijskom pjesništvu, o islamskoj poeziji, kao i o tekstu kaside „U hladu arša“ na koju se snima navedeni spot, a koja ima duboku poruku.

Sulejman Muratović, režiser i vođa autorskog tima iz Tuzle, predstavio je svoje saradnike na projektu: Muhameda Berbića izvršnog producenta, Muhameda Kahrimanovića, direktora fotografije, Irfana Kasumovića glumca, te Helicom BiH firmu iz Sarajeva koja će vršiti snimanje iz vazduha. Muratović nije previše detalja oko samog scenarija iznosio jer kako kaže želi da postigne efekat ugodnog iznenađenja, ali je naglasio da u stvari ovaj projekat nije obično snimanje spota, već režiranje i snimanje filma koji ima priču, te se i u samom pristupu postavio profesionalno i angažirao vrhunske stručnjake iz ovih područja.

Na Kraju je načelnik Općine Bužim, gospodin Agan Bunić, izrazio dobrodošlicu Tuzlacima, te se u više navrata osvrnuo na velike projekte hora Gazija, koji po automatizmu zaslužuju status događaja godine u općini Bužim, te obećao svesrdnu pomoć ovom i sličnim projektima iz branše kulture u skladu sa mogućnostima koje općina Bužim ima. 

OSTALE FOTOGRAFIJE

 

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine