Rudnik mangana iščekuje februar

E-mail Ispis PDF

- Demontaža i odvoz starih strojeva priprema za početak proizvodnje?!

Za bužimski rudnik mangana, unazad nekoliko godina, vežu se samo loše priče, pune političkih ‘igrica’.

Mukotrpna privatizacija, koja je trajala od 2006., završena je krajem 2012. Najavom da bi rudnik u februaru ove godine trebao početi s radom. No, dobre vijesti zasjenila je informacija da se imovina rudnika ponovo odvozi i rasprodaje u staro željezo. U upravi rudnika to negiraju, tvrdeći da se radi o demontaži postojećih postrojenja koje bi uskoro trebali zamijeniti novi, tvrdi predsjednik Skupštine rudnika Senad Krupić.

„Mašine bi trebale stići početkom idućeg mjeseca, kada će rudnik početi s radom. U tu svrhu dobivene su i neophodne dozvole od resornog federalnog ministarstva, a početak proizvodnje željno iščekuju 34 radnika“, kaže direktorica firme Indira Krupić.

Bužimsko nalazište mangana jedno je od rijetkih na Balkanu i navodno ga ima još jedino u Makedoniji. Dosad urađena geološka istraživanja ukazuju na to da se radi o rudi A kategorije i da njene rezerve mogu poslužiti za narednih 20 godina sa kapacitetom i planom sadašnje vlasnice, bugarske biznismenke Ljubice Jovanovske, od 100.000 tona godišnje.

U izjavi koju je ovih dana dala medijima, tvrdi da je ispunila sve obaveze precizirane kupoprodajnim ugovorom, pa i one prema radnicima, a uskoro će na red i penzioneri. Njene navode htjeli smo provjeriti i u Agenciji za privatizaciju. No, u ovoj ustanovi su nam izričito naglasili kako nam niko ne može dati bilo kakvu informaciju, pa čak i bez pojašnjenja o čemu se radi.

Bilo kako bilo, u ozbiljnost namjera nove vlasnice uvjerićemo se uskoro, jer februar nije daleko, a sve oči javnosti, pogotovo Bužimljana, uprte su u sljedeće poteze menadžmenta rudnika.

Izvor : rtvusk.ba

Ažurirano ( Srijeda, 09 Siječanj 2013 13:55 )  

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine