Obilježena "MUNJA-93"

E-mail Ispis PDF

 

Istorijski čas na Kedića glaviciU Bužimu je obilježena 19. godišnjica bitke „Munja 93“. Program obilježavanja ove bitke otpočeo je u nedjelju, 8. januara održavanjem 6. Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci „Bužim 2012“ u sali O.Š. „Bužim“ na kojem su učestvovale po dvije ekipe iz BiH i R Hrvatske

 

Danas je u prostorijama Općinske organizacije porodica šehida i  poginulih boraca  upriličen prijem za porodice šehida i poginulih boraca za vrijeme bitke „Munja 93“. Nakon čega je posjećeno Turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505.Viteške brigade gdje se polaganjem  cvijeća i učenjem fatihe odala dužna počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine. Ovom, za sve bužimljane veoma značajnom događaju,  prisustvovali su mnogobrojni zvaničnici, mještani, te mnogobrojni građani koji su ovom prilikom odali počast bužimskim vitezovima. 

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih boraca 505.Viteške brigade, održan je i historijski sat na Kedića glavici. Na samom poprištu žestokih borbi iz 1993.godine  učesnici "Munje" su govorili o svojim zadacima, uspjesima i doživljajima. Starješine 505.Viteške brigade Eminić Edham, Hamdija Mustafić Šefik Šeki Veladžić. Remzija Emrić, Fikret Kauković i Agan Ago Elkasović govorili su velikom broju prisutnih o događajima iz Munje. Na kraju se načelnik općine Bužim zahvalio svim prisutnim što su došli na poprište jedne od najvećih bitaka bužimskih vitezova i tako pokazali da herojska borba, i sloboda koju danas uživamo, nikada neće biti zaboravljena. Zahvalio se i Organizacionom odboru na dobroj organizaciji ovogodišnje manifestacije i obećao punu pomoć i podršku kod obilježavanja svih značajnih datuma iz odbranbeno oslobodilačkog rata 1992-1995.godina. Nakon istorijskog časa nastavljeno je druženje na Kedića glavici uz čaj i lovački paprikaš.

Organizacioni odbor za obilježavanje "Munje 93" posebnu zahvalu upućuje svim učesnicima kojih je ove godine bilo preko pet stotina organiziranoj skupini  "STREISI" koja je stigla iz Bosanske Otoke, te   air-soft klubu "Crna Munja"  koji su na najbolji način uveličali ovu godišnjicu.

OVDJE MOZETE POGLEDATI SVE FOTOGRAFIJE

 

Ažurirano ( Srijeda, 11 Siječanj 2012 21:43 )  

Kontakt

 

Sve predijeloge i sugestije na izgled i sadržaj portala www.buzimljani.ba možete poslati na e-mail: buzimljani-@hotmail.com.

  Telefon: 

Godinu dana postojanja portala buzmljani.ba-24.februara 2011. godine

Udruženje "Stari grad" Bužim Jurišnog bataljona b.b.

JIB:4263580190001, Registrovano u registru udruženja Knjiga V,reg.broj 88. 14.01.2010.godine